Milieuvignet Voor Duitse Umweltzone

Alle Duitse Umweltzonen

Aanvraagformulier

Plan je binnenkort een trip naar Duitsland, dan houd je er best rekening mee dat je hoogstwaarschijnlijk een milieusticker voor Duitsland nodig hebt. Ga je met je auto een binnenstad bezoeken, dan bestaat er een grote kans dat je een Duits Milieuvignet nodig hebt, de zogenaamde Umweltsticker of Eco Vignet Duitsland.  De Umweltzone geldt ondertussen in de meeste Duitse grootsteden en als je de binnenstad met de wagen binnen wilt dan dien je in het bezit te zijn van een milieusticker.

Wil je dus een vignet voor Duitsland kopen, doe dit dan op voorhand op onze site, zo riskeer je geen boete. Middels onderstaande knoppen kun je informatie vinden over de zones in verschillende Duitse steden.

Umweltzone of Milieuzone

Sedert 2008 geldt in heel wat Duitse grootsteden een Umweltzone of ook wel milieuzone genoemd.  De milieuzone is in iedere stad verschillend en kan over een bepaald gebied in de stad gaan of over een heel centrum. De zone is eenvoudig te herkennen aan de verkeersborden die aangegeven dat je een Umweltzone binnen rijdt. Steden zoals Berlijn, Dusseldorf, Aken en Keulen waren de eerste steden die in 2008 deze zone introduceerde.  Wil je een milieuzone met je wagen binnenrijden, ben je verplicht om op voorhand in het bezit te zijn van een milieusticker.

De gedachte achter de Umweltzone is de vervuiling binnen de grote steden in de perken te houden. Vervuilde en oudere wagens komen namelijk niet meer in aanmerking voor een milieusticker wat natuurlijk ten goede komt van de luchtkwaliteit in de steden.
Plan je dus binnenkort een bezoek aan Duitsland? Neem dan zeker een kijkje op onze overzichtspagina, hier vind je een volledige lijst van alle steden waar een Umweltzone geldt.  Per stad krijg je gedetailleerde info over de Umweltzone.

Aanvraagformulier

Milieusticker Duitsland of Milieuvignet Duitsland

Breng je binnenkort een bezoekje aan de stad waar een milieuzone geldt, dan ben je verplicht om op voorhand in het bezit te zijn van een milieusticker. In het Nederlands kennen we deze milieusticker ook als Wegenvignet Duitsland, Eco Vignet Duitsland of Vignet Duitsland terwijl we in het Duits spreken over een Umweltplakette of Feinstaubplakette.

Oorspronkelijk bestonden er 3 soorten kleuren van milieustickers namelijk rood, geel en groen.  Maar sinds 2013 wordt in geen enkele Duitse stad nog een rode milieusticker aanvaard waardoor deze dus niet meer te verkrijgen is.
Wil je met jouw wagen toegang hebben tot een Duitse binnenstad dan dien je in het bezit te zijn van een groene milieusticker. De gele milieusticker is namelijk alleen nog maar geldig in de stad Neu-Ulm.  Ben je dus niet van plan om deze stad te bezoeken dan heeft het weinig zin om deze gele sticker aan te kopen.

Op de milieusticker staat er ook steeds een cijfer en dit cijfer verwijst naar de ingestelde Schadstoffgruppen. Hoe hoger het cijfer, des te milieuvriendelijker het voertuig is. Een groene sticker heeft dus het hoogste cijfer en is het meest milieuvriendelijk.

Hierbij wat extra informatie omtrent de groene- en gele milieusticker.

De groene milieusticker

Een groene milieusticker of eco vignet Duitsland geeft je toegang tot alle Duitse steden met een Umweltzone.
Algemeen gelden volgende richtlijnen voor de wagen:

 • Auto’s met LPG-, hybride- of benzinemotor die voldoen aan de uitlaatgasnorm Euro-1 of hoger (vanaf 1 januari 1993)
 • Auto’s met een dieselmotor die voldoen aan uitlaatgasnormen Euro-4 of hoger (vanaf 1 januari 2006)
 • Auto’s met een dieselmotor die voldoen aan uitlaatgasnorm Euro-3 en daarna een roetfilter ingebouwd gekregen hebben
 • Auto’s met een elektrische aandrijving of brandstofcel

Houdt er natuurlijk wel rekening mee dat dit algemene richtlijnen zijn. Zo kan het perfect mogelijk zijn dat jij een auto hebt met een dieselmotor van voor 2006, maar dat die wel al is uitgerust met een motor die voldoet aan de uitlaatgasnorm Euro-4.

De gele milieusticker

Een gele milieusticker geeft je momenteel nog maar toegang tot 1 stad namelijk Neu-Ulm. Ben je dus niet van plan om naar deze stad te gaan, dan heeft het aanvragen van een gele milieusticker weinig nut.
Algemeen gelden volgende richtlijnen voor de wagen:

 • Auto’s met een dieselmotor die voldoet aan uitlaatgasnorm Euro-3
 • Auto’s met een dieselmotor die voldoen aan uitlaatgasnorm Euro-2 en daarna een roetfilter ingebouwd hebben

Als je een milieusticker voor Duitsland hebt aangekocht, dan blijft hij onbeperkt geldig. Zolang je niet van nummerplaat wijzigt en zolang je autovignet leesbaar is, blijft je vignet voor heel Duitsland geldig. Echter wanneer je ruitschade hebt en jouw ruit wordt vervangen dan zal je wel een nieuwe milieusticker moet aanvragen. De sticker is namelijk voorzien van een speciale lijmlaag waardoor je de sticker maar eenmaal kan gebruiken.

Plak jouw milieuvignet rechts onderaan aan de binnenkant van je raam zodat de groene zijde met je kenteken vanaf buiten de auto zichtbaar is. Heb je al een andere sticker, dan kan je de milieusticker erboven plakken.

Koop je Duits milieuvignet op voorhand op onze site

Wil je een milieusticker voor Duitsland kopen in België, dan is de meest eenvoudige en veilige manier om de milieusticker op onze site te kopen. Je bent namelijk verplicht om op voorhand in het bezit te zijn van een Duits milieuvignet als je een Umweltzone met je wagen wilt binnenrijden.
Bestel jouw officiële milieusticker online op onze site en ontvang hem binnen de 48u met de post op je thuisadres. Op deze manier neem je geen onnodige risico’s en riskeer je geen boete.
Je moet voor een milieuzone in het bezit zijn van een groene milieusticker, wil je dus 100% zeker zijn dan is online aanvragen van een autovignet voor Duitsland de beste keuze. Je geeft namelijk online je gegevens van jouw wagen in waardoor je exact weet onder welke emissieklasse je voertuig valt en welke milieusticker je hiervoor nodig hebt.

Een milieusticker voor Duitsland kost je maar 15.95 EUR inclusief verzendingskosten naar België, is onbeperkt geldig en is in alle steden met een Umweltzone geldig.
Bestel je het milieuvignet voor 15:00u dan wordt het vignet dezelfde dag nog verzonden en ontvang je hem binnen de 48u met de post.

Geen milieusticker? Boete!

Een groene milieusticker voor Duitsland is verplicht in een Umweltzone. Heb je geen milieusticker of rijd je met een verkeerde milieusticker in een Umweltzone waar de groene sticker verplicht is dan riskeer je een fikse boete van 80 EUR. In verschillende Duitse steden zoals Keulen was er in het begin een overgangsfase waarbij je in eerste instantie een waarschuwing kreeg en een lagere boete van 30 EUR.  Maar sinds 1 juli 2015 is deze overgangsfase niet meer geldig en krijg je onmiddellijk een boete van 80 EUR. Kortom, zorg dat je op voorhand de milieusticker online op onze site hebt besteld.  Het bestellen van deze milieusticker kost je bovendien weinig geld en tijd en zorgt ervoor dat je voortaan overal in Duitsland heen kunt en dus niet beperkt bent.

Wanneer heb je geen milieusticker in Duitsland nodig?

Blijf je buiten de milieuzones, dan heb je geen milieusticker nodig. In principe kan je aannemen dat je geen milieusticker nodig hebt zolang je op de Duitse Autobahn blijft. Echter wanneer een Autobahn door een Umweltzone gaat zoals bijvoorbeeld in het Ruhrgebied dan dien je wel in het bezit te zijn van een milieusticker.

Rijd je met volgend voertuig dan dien je ook niet in het bezit te zijn van een milieusticker:

 • Bromfietsen, motoren, scooters en andere driewielige voertuigen
 • Invalide voertuigen met een gehandicaptenparkeerkaart
 • Als uw voertuig in de EU is geregistreerd met een kenteken van minsten 30 jaar oud en voorzien is van een zogeheten “H” kenteken of een rode “07” kenteken
 • Landbouwmachines
 • Werkverkeer
 • Hulpdiensten
 • Mobiele apparaten machines

Vraag jouw milieusticker voor Duitsland eenvoudig op onze site aan en binnen de 48 wordt jouw officiële milieusticker thuisbezorgd.
Eenvoudig, snel en goedkoop!

Heb je bijkomende vragen, aarzel dan zeker niet om via ons contactformulier contact met ons op te nemen.

Milieustickers voor Duitsland
0

Je winkelwagen