Steden in Duitsland waar in 2019 een dieselverbod komt

Met een dieselauto rijden in Duitsland

Op vakantie met de auto naar een Duitse stad heeft zo z’n gevolgen. De luchtkwaliteit in de Duitse steden blijft verslechteren. Om de luchtvervuiling tegen te gaan, zijn er door de Duitse overheid milieuzones ingevoerd, waardoor zeer vervuilende auto’s niet meer welkom zijn in de steden. Deze maatregelen zijn echter niet toereikend genoeg en daarom is hiermee het probleem niet opgelost en worden er extra maatregelen getroffen. Deze maatregelen komen in de vorm van een dieselverbod. In een aantal steden in Duitsland geldt al zo’n verbod. In sommige steden slechts voor een aantal straten, maar in andere steden is er een gehele zone waar dieselauto’s niet welkom zijn. In dit artikel vertellen we meer over de milieuzones en het rijden met een dieselwagen. Meer informatie over de milieusticker is ook te vinden op https://milieustickervoorduitsland.be/.

De milieuzone in Duitse steden

De introductie van milieuzones, of de Duitse Umweltzone, houdt in dat niet alle auto’s toegang hebben tot bepaalde zones in een stad. Deze zones zijn ingesteld, om te voorkomen dat wagens die té vervuilend zijn, door de stad blijven rijden. Voor de steden waar Umweltzones ingesteld zijn, ben je verplicht een milieusticker aan te vragen wanneer je deze stad met de auto wil gaan bezoeken. Deze stickers of vignetten vraag je aan op basis van het kenteken van je wagen. Er wordt gecontroleerd wat voor soort auto er bij het kenteken hoort en hoe vervuilend die wagen is. Afhankelijk hiervan, krijg je een sticker toegestuurd in een bepaalde kleur. Officieel zijn er drie kleuren: geel, groen en rood, maar omdat auto’s met een rode sticker überhaupt niet zijn toegestaan in de ingestelde zones, zijn deze stickers afgeschaft. Met een gele sticker heb je tegenwoordig nog maar toegang tot één stad: Neu-Ulm. Met een groene sticker heb je wél toegang tot het centrum van Duitse steden. Een Umweltplakette bestellen kan hier. Een overzicht van de stickers vind je hier.

uitlaat en uitlaatgassen van auto

Steden met een dieselverbod

Op dit moment zijn er in twee steden waar de diesel in Duitsland niet meer welkom is: Hamburg en Stuttgart. Ga je met de auto naar Hamburg of Stuttgart, dan dien je rekening te houden met het dieselverbod. Het verbod in Hamburg geldt voor een paar straten, maar in Stuttgart geldt het verbod voor de gehele milieuzone, waarvoor je als automobilist sowieso een milieusticker nodig hebt wanneer je niet in een dieselwagen rijdt. Ga je dus naar Hamburg of wil je een vignet voor Stuttgart aanvragen? Houd dan rekening met dit dieselverbod.

2019: nieuwe Duitse steden met een dieselverbod

Het plan is dat er in veel andere grote Duitse steden ook sprake gaat zijn van een verbod op dieselwagens. Het verbod geldt niet in iedere stad voor dezelfde diesels, want iedere stad heeft haar eigen regels wat betreft de euronormen of emissienormen die toegestaan zijn. Zo is het de bedoeling dat het in veel steden in Duitsland nog wel toegestaan is om te rijden met een Euro 6 Diesel, maar niet meer met een Euro 4 diesel of een diesel Euro 5. Ga je dus met de wagen naar Duitsland voor een leuke stedentrip? Controleer dan of jouw auto valt onder de euro 4/5/6 norm en check of je met de auto de stad in mag.

Het verbod per Duitse stad
Hieronder vind je een overzicht van het dieselverbod per stad:

  • In Keulen in Duitsland geldt vanaf april 2019 een rijverbod voor euro 4-diesels. Dit verbod wordt in september 2019 uitgebreid naar euro 5-diesels.
  • In de Duitse stad Bonn zijn vanaf april 2019 geen euro 4 diesels meer toegestaan en ook hier geldt vanaf september 2019 een verbod voor wagens met de euro 5 norm.
  • De milieuzone in Berlijn, en dan specifiek het verbod op dieselwagens, geldt per april 2019 voor voertuigen met dieselmotoren met uitstootnorm euro 0 tot euro 5. Dit verbod geldt op de 11 belangrijkste verkeersassen.
  • Wat betreft de Umweltzone van Essen geldt dat alle dieselwagens die géén euro 6 emissienorm hebben (dit betreft alle dieselauto’s van voor 1 september 2015) geen toegang hebben tot diverse wegen in Essen, waaronder ook een onderdeel van de snelweg in Duitsland (de Duitse Autobahn). Dit gaat om de autosnelweg A40, welke de stad doorkruist. Hierdoor zullen de steden Duisburg en Dortmund ook het effect voelen van het verbod voor dieselwagens in Essen.
  • Rijden in Frankfurt met een diesel is vanaf februari 2019 niet meer toegestaan voor diesels die niet minstens de euro 5 emissienorm hebben. Vanaf 1 september 2019 worden de regels nog verder aangescherpt en zijn alleen diesels vanaf de euro 6-norm toegestaan in de stad.

Het is niet duidelijk hoe de rijverboden voor diesels zich in de toekomst zullen ontwikkelen. Wel is duidelijk dat steeds meer Duitse steden een verbod invoeren, omdat de huidige regels niet altijd afdoende blijken te zijn.

BESTEL NU DIRECT DE MILIEUSTICKER VOOR DUITSLAND
0

Je winkelwagen