Voorlopig geen maximumsnelheid op de Autobahn in Duitsland

Duitsland staat bekend omdat het geen algeheel snelheidslimiet kent op de snelwegen. Tot voor kort was het onduidelijk of hier verandering in zou komen. Een adviescommissie gespecialiseerd in verkeer en klimaat diende een voorstel is om een max snelheid in Duitsland in te voeren op de snelwegen. Eind Januari is dit voorstel verworpen door de Duitse regering.

 

Klimaatdoelen in Duitsland

Duitsland kampt al jaren met het probleem om de klimaat doelen te bereiken. Het land heeft de afgelopen paar jaar geïnvesteerd in zonnepanelen, biogas installaties, en windparken. Deze investeringen blijken ook zijn vruchten af te werpen: 37% van de gebruikte stroom in 2017 zou duurzaam zijn opgewekt volgens de kolencommissie.

 

Een van de gestelde klimaatdoelen in Duitsland is een reductie van CO2 met 65% ten opzichte van 1990. Dit doel zou in 2030 behaald moeten worden. Ondanks dat Duitsland goed op weg is, is de CO2 uitstoot in het land continue gestegen sinds 1990. Het verkeer is hier een grote boosdoener van. Het is daarom ook opmerkelijk dat het voorstel voor een snelheidslimiet op de Duitse snelwegen is verworpen.

 

De Duitse regering heeft wel al andere maatregelen genomen ten opzichte van de CO2 uitstoot veroorzaakt door het verkeer. Zo is er in bijna alle steden in Duitsland een milieuzone ingevoerd. Hiernaast zijn er gebieden waar een algeheel dieselverbod geldt.

verkeersbord co2 uitstoot

Ongevallen op de Duitse snelweg

De maximumsnelheid is niet enkel klimaat gerelateerd, maar zou ook veel veiliger zijn. Ongeveer 50% van de Autobahn in Duitsland heeft geen max snelheid. Deze snelwegen vertegenwoordigen wel 2/3 van alle verkeersongevallen en 3/4 van alle slachtoffers. Bovendien zou een constante snelheid ook filevorming verminderen.

 

Duitsers willen een max snelheid

Uit een onderzoek van de ARD peiling blijkt dat Duitsers voor een snelheidslimiet zijn. Zo is 51% van de ondervraagden voor een maximumsnelheid op de Duitse Autobahn waar 47% tegen is. Ook blijkt dat AFD en FDP stemmers vaker tegen het voorstel waren waar Linke en Groenen kiezers voor het voorstel zijn.

BESTEL NU DIRECT DE MILIEUSTICKER VOOR DUITSLAND
0

Je winkelwagen