Belangrijke informatie over de Tolwegen en Vignetten van Duitsland

De Duitse snelwegen worden massaal door ons Belgen gebruikt. We doen boodschappen over de grens, tanken goedkope brandstof, gaan er op vakantie en gebruiken het land als doorreis land naar andere Europese bestemmingen. De snelwegen in Duitsland zijn goed, je mag er redelijk hard rijden en kunt er voordelig tanken. Kortom, het ideale plaatje om stevig kilometers te maken. Toch betalen wij met z’n allen niet mee aan het onderhoud van de snelwegen en de vervuiling die optreedt door ons massale weggebruik. Vooral daarom vindt de Duitse regering dat het tijd wordt om mee te gaan betalen.

Duitsland heeft het goed bekeken. Invoeren van een tolwegsysteem zorgt voor bron van inkomsten die geïnvesteerd kan worden in tal van zaken met betrekking tot de infrastructuur in het land.

Moet ik tol betalen om gebruik te mogen maken van de Duitse snelwegen?

Op dit moment hoeft u nog geen tol te betalen op de Duitse autobanen. Duitsland is echter wel bezig met de invoering van een tolwegsysteem voor de snelwegen. Eigenlijk wilde de Duitsers per 1 januari 2016 al tol gaan heffen, dit plan is toen echter uitgesteld doordat de Europese Commissie de plannen te onduidelijk vond en er grote bezwaren zijn van andere Europese landen. Ondanks de bezwaren van Nederland, Oostenrijk en Luxemburg, welke graag eerst meer duidelijkheid willen over de integratie van tolwegen, heeft de Europese Commissie in het voorjaar van 2017 toch ingestemd met het plan van de Duitsers. De Duitse regering heeft uitgesproken per 2019 tol te gaan heffen op de Duitse snelwegen.

Beperkt aantal tolwegen al van kracht

Onafhankelijk van de Duitse regering zijn er een aantal privéwegen in de bergen van Beieren waar men tol dient te betalen om de bergpas te mogen passeren. De particuliere eigenaar draagt zelf zorgt voor het onderhoud van de weg. Vooral vakantiegangers maken graag gebruik van deze bergpassen, welke garant staan voor een prachtig omgevingsbeeld. Tol dient betaald te worden bij de ingang van de bergpas en kan in de meeste gevallen alleen contant en in euro’s worden voldaan.

  

Zijn er Vignetten in Duitsland?

Er zijn in Duitsland geen vignetten, met stickers op de ramen of tegenwoordig digitaal op kenteken geregistreerd, zoals je die in Oostenrijk of Zwitserland kent.

Wel kent het land een vignet-achtige sticker voor het betreden van milieuzones. Om de luchtvervuiling in de Duitse steden terug te dringen moeten automobilisten een milieusticker (Umweltplakette) aanschaffen. Deze sticker wordt voor een specifiek voertuig afgegeven en is bepalend voor de toegang tot een stad. Je kunt de milieusticker voor Duitsland online kopen of bij een Duitse garage / keuringsinstantie aanschaffen. Voor het verkrijgen van de sticker is het aanleveren van een kopie van het kentekenbewijs noodzakelijk. Vooral oude en vervuilende dieselauto’s mogen door deze regeling niet langer de stad in. Wanneer je een Umweltzone binnenrijdt zonder Umweltplakette kun je rekenen op een flinke boete. Ben je op doorreis door Duitsland en van plan onderweg een Duitse stad te bezoeken? Controleer dan of je een milieusticker nodig hebt en voorkom dat je een boete krijgt. Klik hier voor een overzicht van alle umweltzones / milieuzones in Duitsland en voorkom dat je onbedoeld zonder milieusticker de zone in rijdt. De politie is streng op milieustickers en zal altijd handhaven en een boete geven.

Heeft je auto een groene sticker gekregen? Dan mag je overal komen. Krijg je een gele sticker? Dan mag je in een kleine selectie steden komen. Met een rode sticker mag je in geen enkele umweltzone komen.

 

BESTEL NU DIRECT DE MILIEUSTICKER VOOR DUITSLAND
0

Je winkelwagen