Zijn winterbanden in Duitsland verplicht?

Autorijden in Duitsland

Wanneer je op vakantie gaat naar Duitsland met de auto, dan zijn er een aantal voorbereidingen die je verplicht moet treffen. In Duitsland is er in de meeste Duitse steden sprake van een milieuzone (een zogenoemde Umweltzone), waardoor het hebben van een milieusticker in Duitsland verplicht is. Zo’n milieusticker of wegenvignet kan je online bestellen. Ook zijn er andere voorbereidingen die je moet treffen. Wanneer je bijvoorbeeld in de winter gaat rijden, moet zorgen dat je winterbanden hebt.

Vanaf wanneer zijn winterbanden in Duitsland verplicht?

Je bent verplicht om te rijden in Duitsland met winterbanden wanneer er sprake is van winterse omstandigheden. Onder deze omstandigheden valt bijvoorbeeld ijzel, gladheid door sneeuw(modder) en gladheid door de vorming van ijs of rijp. Van wanneer tot wanneer, vanaf wanneer of vanaf welke maand je dus in Duitsland met winterbanden moet rijden, hangt dus ook af van de weersomstandigheden. Maar wanneer je in de winterperiode met de auto naar Duitsland gaat, is het verstandig om goed voorbereid te zijn en alvast met winterbanden te gaan rijden, zelfs al ligt er (nog) geen sneeuw. Rijd je zonder winterbanden in Duitsland terwijl dit al wel moet? Dan riskeer je een boete.

Wat is de minimale profieldiepte voor winterbanden in Duitsland?

Er is in Duitsland een wetgeving voor winterbanden. Maar wat houden deze regels voor winterbanden in Duitsland in? De banden moeten wettelijk minimaal een profieldiepte hebben van 1,6 mm. Toch wordt aangeraden om te rijden met banden met een profieldiepte van ten minste 4 mm. Winterbanden (of all-seasonbanden) moeten bovendien voorzien zijn van een sneeuwvloksymbool. Banden met de aanduiding M+S welke voor 1 januari 2018 zijn gefabriceerd zijn tot 30 september 2024 ook toegestaan.

Je winterbanden moeten dus aan heel wat eisen voldoen, maar jij zelf moet ook nog op het een en ander letten. Je moet je aan de maximumsnelheid houden die voorgeschreven is voor de banden waarmee je rijdt. Bovendien riskeer je een boete wanneer je tijdens winterse omstandigheden met zomerbanden rijdt of wanneer je in Duitsland zonder winterbanden rijdt terwijl er wel sprake is van winterse omstandigheden. Zorg dus dat je je netjes voorbereidt.

Met de auto naar Duitsland; een milieuvignet is verplicht!

Maar naast de winterbanden en het zorgen dat je met de juiste banden door Duitsland rijdt, moet je ook een wegenvignet aanvragen, waarmee je, wanneer je in een schone auto rijdt, toegang hebt tot de milieuzones in de Duitse steden. In de stadscentra in Duitsland, en in Essen zelfs voor het rijden op de Duitse Autobahn, geldt een verbod voor auto’s die te vervuilend zijn, om zo de luchtkwaliteit in de steden te verbeteren en de uitstoot van fijnstof te reduceren. Je bent alleen welkom met je wagen in de milieuzones, wanneer je een groene milieusticker krijgt. Een sticker kan je hier aanvragen op basis van je kenteken. Je ziet dan meteen hoe vervuilend, of juist hoe schoon jouw wagen is en welke kleur jouw sticker heeft. Bestel je je Umweltplakette op een werkdag voor 15.00 uur? Dan heb je deze morgen in huis!

BESTEL NU DIRECT DE MILIEUSTICKER VOOR DUITSLAND
0

Je winkelwagen