Trajectcontrole in strijd met privacy wet in Duitsland

Duitsland heeft twee maanden lang geëxperimenteerd met een trajectcontrole op de B6 bij Laatzen. De Duitse rechter heeft desondanks besloten dat de camera’s weg gehaald moeten worden, omdat het in strijd zou zijn met de Duitse grondwet.

 

Rechter verbiedt de controles

De rechter stelde de vraag of het wel juist is om alle kentekens van voertuigen te scannen, en niet enkel het kenteken van voertuigen die in overtreding zijn met de wet. Bij een traject controle zijn er meerdere meetpunten aangelegd waar het kenteken van een wagen wordt gescand. Aan het einde van het traject wordt dan de gemiddelde snelheid berekend.

 

Met privacy is echter wel rekening gehouden. Zo wordt er op het begin en op het eind van het traject enkel het kenteken aan de achterkant van de wagen gefotografeerd. Enkel en alleen wanneer het voertuig te hard rijdt, wordt er een derde foto genomen waar ook de bestuurder op is te zien. Bovendien is het gehele systeem gedoceerd en worden alle foto’s van automobilisten die wel netjes reden direct vernietigd.

 

De keuze om de controle uit te voeren op de B6 is niet zo gek. Het traject is 2,2 kilometer lang en trekt maar liefst 15.500 voertuigen per dag. In de periode van twee maanden zijn 141 boetes uitgedeeld.

 

Hoe verder?

De voorbereidingen voor de controle duurde maar liefst 3 jaar. Het ministerie van binnenlandse zaken kan nog in hoger beroep gaan tegen de uitspraak van de rechter. Of ze dat daadwerkelijk gaan doen, is nog de vraag. Uiteraard kunnen er nog wel flitsers langs de weg staan, maar de kans dat u zonder maximumsnelheid over de Duitse Autobahn kunt rijden zonder bekeuring te krijgen is weer een stukje groter.

BESTEL NU DIRECT DE MILIEUSTICKER VOOR DUITSLAND
0

Je winkelwagen