Met de auto naar Berlijn
Stedentrip naar Berlijn met de auto
De hoofdstad van Duitsland is een ontzettend leuke stad die goed te bereiken is met de auto. Om je reis zo optimaal mogelijk te laten verlopen, is het goed om je voor te bereiden op je reis. Zo is de milieusticker in Duitsland verplicht en moet je dit vignet dus voor vertrek aanvragen en moet je tijdens het rijden in Duitsland rekening houden met de Duitse verkeersregels en is het bijvoorbeeld handig om te weten hoe lang het rijden is naar Berlijn? Daarover vertellen we je meer in dit artikel.
De route naar Berlijn
Met de auto naar Berlijn rijden vanuit België is goed te doen. Vertrek je vroeg? Dan kan je ’s middags al aan de koffie zitten in deze heerlijke stad voor een heerlijke autovakantie. De afstand van Brussel naar deze leuke Duitse stad is 766 kilometer en de reistijd met de auto bedraagt ongeveer 7 uur. Vanuit Antwerpen bedraagt de reis 731 kilometer. Je zit dan zo’n 6 uur en 40 minuten in de auto. Vanuit Gent moet je 782 kilometer rijden en ben je ongeveer 7,5 uur onderweg.
De Autobahn in Berlijn
De Berliner Ring is de stadsring van de stad. Deze loopt door en om de stad heen. Gelukkig is het een duidelijke snelweg, waar afritten duidelijk worden aangegeven. Deze weg wordt ook wel de A10, de Bundesautobahn 10, de Autobahn 10 of de BAB 0 genoemd. Let op: er loopt binnen Berlijn nog een kleinere Berliner Stadtring (de A100). Deze twee wegen worden nog wel eens door elkaar gehaald. Wanneer je echt de stad in rijdt, zul je merken dat het prima is om met de wagen door de stad heen te rijden. De wegen zijn overzichtelijk en breed, er wordt veel gebruik gemaakt van verkeerslichten en de bereikbaarheid van diverse plekken en highlights in de stad is goed.
Parkeren in Berlijn
Net zoals in iedere grote stad het geval is, is (gratis) parkeren in Berlijn lastig. Het vinden van een gewone parkeerplek is een moeilijke missie en parkeergarages zijn vaak duur. Verblijf je in een hotel? Dan kan je je wagen vaak tegen een vergoeding parkeren op de parkeerplaats van het hotel. Wel moet je er rekening mee houden dat je niet met iedere auto de stad in mag vanwege de milieuzones die gelden in de stad. Hierdoor kan het zijn dat je je auto dus ook niet kunt parkeren op de parkeerplaats van je accommodatie en je ervoor moet kiezen om je wagen buiten de stad te parkeren, bijvoorbeeld op een P+R. Het voordeel hiervan is dat het openbaar vervoer in Berlijn zeer goed geregeld is en dat je op deze manier vaak sneller reist dan met de auto. Over de milieuzones lees je hieronder meer.
Umweltzone Berlijn
In Berlijn is er sprake van een Umweltzone, ook wel de milieuzone van Berlijn genoemd. Deze zone is ingesteld om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Ga je met de auto naar Duitsland rijden? Dan heb je een vignet nodig. Dit milieuvignet kan je heel eenvoudig en voor een aantrekkelijke prijs op onze website aanvragen. Een milieusticker vraag je altijd aan op basis van het kenteken van je wagen. De kleur van de sticker die je ontvangt hangt af van hoe zuinig jouw voertuig rijdt. Heb je een auto die niet zuinig rijdt? Dan kan het zijn dat je een sticker toegestuurd krijgt, waarmee je geen toegang hebt tot de stad. De kleur van de sticker voor jouw wagen doet echter niets af aan het feit dat je verplicht bent om een sticker aan te vragen wanneer je met de auto naar Duitsland gaat. Heb je geen vignet aangevraagd? Dan riskeer je een boete. Een vignet voor Berlijn vraag je hier aan.
Naar Berlijn met de auto: let op de verkeersregels!
Wanneer je gaat rijden naar Berlijn, moet je rekening houden met de Duitse verkeersregels. De belangrijkste regels vind je hieronder:
– Er geldt in Duitsland op de meeste wegen een maximumsnelheid, welke wordt aangegeven door middel van verkeersborden. Op de Duitse snelwegen (Autobahn), waar een snelheid geldt van 130 km/h, is deze maximumsnelheid een richtlijn. Je mag hier dus ook harder rijden, mits dat veilig en verantwoord is en toegestaan is voor het voertuig waarin je rijdt.
– In Duitsland heeft op een kruising verkeer dat van rechts komt voorrang.
– Het is in Duitsland verplicht om te rijden met winterbanden in het geval van winterse omstandigheden.
– Omdat je altijd het risico op pech langs de weg loopt, is het niet verplicht, maar wordt het wel zeer aangeraden om een gevarendriehoek en veiligheidshesjes voor alle inzittenden mee te nemen in de wagen. Dit is wel verplicht voor wagens met een Duits kenteken.
Andere Duitse steden met milieuzones
Niet alleen in Berlijn, maar ook in veel andere Duitse steden is er sprake van een milieuzone. Vanwege deze milieuzones is het verplicht om een milieusticker aan te vragen voor jouw wagen. Ga je dus naar een Duitse stad? Check dan van tevoren of er in die stad sprake is van een Umweltzone en, bestel indien nodig een vignet. Op deze pagina vind je alle ecozones van Duitsland. Deze sticker kan je online aanschaffen op deze site.